nieuws

Jaarlijks 135.500 egels doodgereden

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mail

Jaarlijks 135.500 egels doodgereden
ARNHEM -  Jaarlijks komen naar schatting 135.000 egels onder de wielen van het verkeer terecht. Dat meldt de Zoogdiervereniging dinsdag aan het eind van het door hen uitgeroepen Jaar van de Egel. De Zoogdiervereniging gaat aan minister Gerda Verburg van Natuur vragen om de egel op de rode lijst van beschermde diersoorten te plaatsen.
 
De vereniging organiseerde het egeljaar met steun van het ministerie van LNV en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Doel was nieuwe onderzoeksgegevens over het dier te verzamelen. Per mail en via internet ontving de vereniging 21.500 waarnemingen van egels. Daaruit blijkt dat het beestje in vrijwel heel Nederland nog voorkomt. Alleen op de Veluwe en in grote delen van Flevoland worden nauwelijks egels gezien.

De Zoogdiervereniging stelde ook zogenoemde E-teams in. Daarvoor telden 67 forenzen op hun route van huis en werk en vice versa het aantal doodgereden egels. Sommige forenzen zagen niet één dood dier, maar er was ook een teamlid dat 56 dode egels aantrof. Er zijn in totaal 901 dode egels geteld en dat betekent gemiddeld 48 dode dieren per 100 kilometer weg. Omdat de E-teams over allerlei wegen in heel Nederland reden, berekent de vereniging dat in 2009 in het hele land 135.500 egels doodgereden moeten zijn.

In de jaren negentig waren voor het laatst gegevens over egels verzameld. Uit een vergelijking van die cijfers met de resultaten van dit jaar blijkt dat het dier in aantal flink achteruit is gegaan. Mogelijk is de populatie zelfs gehalveerd, aldus de Zoogdiervereniging, die wil dat het beestje een beschermde status krijgt.

Bron: De telegraaf

 
Design en realisatie PVOWEB