nieuws

Jaarlijks 135.500 egels doodgereden

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mail

Jaarlijks 135.500 egels doodgereden
ARNHEM -  Jaarlijks komen naar schatting 135.000 egels onder de wielen van het verkeer terecht. Dat meldt de Zoogdiervereniging dinsdag aan het eind van het door hen uitgeroepen Jaar van de Egel. De Zoogdiervereniging gaat aan minister Gerda Verburg van Natuur vragen om de egel op de rode lijst van beschermde diersoorten te plaatsen.
 
De vereniging organiseerde het egeljaar met steun van het ministerie van LNV en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Doel was nieuwe onderzoeksgegevens over het dier te verzamelen. Per mail en via internet ontving de vereniging 21.500 waarnemingen van egels. Daaruit blijkt dat het beestje in vrijwel heel Nederland nog voorkomt. Alleen op de Veluwe en in grote delen van Flevoland worden nauwelijks egels gezien.

De Zoogdiervereniging stelde ook zogenoemde E-teams in. Daarvoor telden 67 forenzen op hun route van huis en werk en vice versa het aantal doodgereden egels. Sommige forenzen zagen niet één dood dier, maar er was ook een teamlid dat 56 dode egels aantrof. Er zijn in totaal 901 dode egels geteld en dat betekent gemiddeld 48 dode dieren per 100 kilometer weg. Omdat de E-teams over allerlei wegen in heel Nederland reden, berekent de vereniging dat in 2009 in het hele land 135.500 egels doodgereden moeten zijn.

In de jaren negentig waren voor het laatst gegevens over egels verzameld. Uit een vergelijking van die cijfers met de resultaten van dit jaar blijkt dat het dier in aantal flink achteruit is gegaan. Mogelijk is de populatie zelfs gehalveerd, aldus de Zoogdiervereniging, die wil dat het beestje een beschermde status krijgt.

Bron: De telegraaf

 

TWEEDE NATIONALE EGELWEEKEND VOLGEND JAAR GEHOUDEN

Let op: opent in een nieuw venster PDFAfdrukkenE-mail

TWEEDE NATIONALE EGELWEEKEND VOLGEND JAAR GEHOUDEN

Succesvol Egelweekend krijgt vervolg in 2010

 

Aangemoedigd door het enorme succes van het eerste Egelweekend komt er in 2010 een tweede Egelweekend, opnieuw het derde weekend in september. Dat heeft initiatiefnemer, de Zoogdiervereniging vandaag bekend gemaakt. Campagneleider Eric van Kaathoven : ‘De egel blijkt enorm populair in Nederland en dit bijzondere zoogdier en de mensen die zich voor hem inzetten, verdienen toch minstens een keer per jaar een mooi podium.’

 

Het derde weekend van september werd dit jaar het eerste Egelweekend gehouden met onder andere open dagen van egelopvangcentra, excursies en lezingen voor volwassenen en kinderen. Tijdens het eerste Egelweekend waren er activiteiten over egels op diverse plekken in het land. Het weekend werd een groot succes. Zo waren er druk bezochte open dagen van egelopvangcentra, activiteiten voor kinderen, gaf  TV-tuinman Lodewijk Hoekstra tips over egelvriendelijk tuinieren en was de Engelse egelman, Hugh Warwick,in Nederland voor een (uitverkochte) lezing onder het motto ‘Red de egel, red de wereld!’.

 

Ook werden massaal waarnemingen van egels doorgegeven op het Meldpunt van de Zoogdiervereniging (www.jaarvandeegel.nl). Zo massaal dat er nog steeds hard gewerkt wordt aan de verwerking van de data. De Zoogdiervereniging hoopt in de loop van december conclusies te kunnen trekken over hoe het gaat met de egels in Nederland.

 

In 2010 is het geen Jaar van de Egel meer maar wordt dus wel het Egelweekend voortgezet in het derde weekend van september (18 en 19 september). Iedereen die dan iets wil organiseren over egels kan zich bij dit evenement aansluiten. Doel is om tenminste een maal per jaar alle aandacht aan de egels te geven en een platform te bieden voor onderzoekers, beschermers en opvangers van egels. Bovendien wil de Zoogdiervereniging het weekend gebruiken om mensen op te roepen wederom massaal hun waarnemingen van egels door te geven op het internet.

 

De Zoogdiervereniging zal net als dit jaar weer een website bijhouden waarop alle activiteiten gemeld kunnen worden zodat geïnteresseerden op een centraal punt kunnen kijken wat er allemaal te doen is. Voorlopig blijft in ieder geval ook de site www.jaarvandeegel.nl in de lucht, met veel achtergrondinformatie  en bijvoorbeeld ook talloze foto’s.

 

Welke zoogdiersoort de egel opvolgt als soort van het jaar 2010 maakt de Zoogdiervereniging eind december bekend. De ‘Jaar van…’ campagne zal in 2010 wat minder grootschalig zijn als het Jaar van de Egel. Dit jaar kon door bijdragen van het  Ministerie van LNV en het Prins Bernhard Cultuurfonds groots opgezet worden. Voor de nieuwe ‘Jaar van…’ campagne wordt nog naar financiering gezocht.

 

   
Design en realisatie PVOWEB